pop art marlynMede door de economische crisis heeft de kunst- en cultuursector het zwaar. In het nieuws horen we veel over bezuinigingen en dat bijvoorbeeld musea, theaters en poppodia daar veel last van hebben, maar waar maar weinig over te horen is, zijn schilders en andere kunstenaars.

Deze ambachtslieden verkeren vaak ook in zwaar weer. Door de crisis hangen of zetten mensen hun huis niet meer vol met de kunstwerken die zij maken, omdat ze het simpelweg niet meer kunnen betalen of het er in die situatie niet voor over hebben. Dat werd eind 2011 al duidelijk. Een andere bedreiging voor beroepskunstenaars, is de opkomst van ‘kunstvervangers’ als canvas doeken of plexiglas platen waar men foto’s op laat drukken. Deze vormen van decoratie worden steeds populairder en hangen al in menig huiskamer.

De prijzen van dit soort wanddecoratie ligt veel lager dan die van een normaal schilderij. Door de ontwikkeling in technieken zal deze ontwikkeling zich de komende jaren nog wel verder doorzetten. Op internet kunnen mensen nu al eenvoudig een foto uploaden en het formaat en materiaal kiezen waarop het moet worden afgedrukt. Een paar dagen later wordt het vervolgens bezorgd, voor slechts een paar tientjes.

Tags: