Het Nederlands Openluchtmuseum krijgt een nieuwe inrichting. Nadat de komst van het Nationaal Historisch Museum werd afgeblazen, komt er nu alsnog een tentoonstelling waarin de ‘Canon van Nederland’ in beeld wordt gebracht. Het Openluchtmuseum in Arnhem heeft hiervoor ruimte gemaakt en zal deze ruimte in samenwerking met het Rijksmuseum in gaan richten. Naar verwachting gaat de tentoonstelling in de zomer van 2017 open. De 2 musea hadden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de opdracht gekregen om toch nog niets te doen met het plan om een canon van Nederland te maken.

Nationaal Historisch Museum

In 2006 ontstond in de Tweede Kamer het plan om een museum op te richten waarin een overzicht van de Nederlandse geschiedenis getoond zou worden. De canon moest daarvoor de leidraad worden, maar de directeuren van het Nationaal Historisch Museum konden zich er niet in vinden. Ook over de locatie was onenigheid, waarna het project in 2010 werd afgeblazen.

Oorspronkelijke idee

Het Openluchtmuseum en het Rijksmuseum gaan nu dus weer terug naar het oorspronkelijke idee: “We zijn weer teruggegaan naar de canon en hebben van daaruit een tentoonstellingsconcept ontwikkeld”, aldus Willem Bijleveld, directeur van het Openluchtmuseum. “Je loopt eerst door een ondergrondse tunnel van heden naar verleden, tot je aankomt in de prehistorie. Uiteindelijk beland je in een kathedraalachtige zaal. Als je in het midden staat, zie je rondom de 10 tijdvakken van De Rooij waarin de canon is ingedeeld”, probeert Bijleveld een beeld te geven van hoe het museum eruit moet komen te zien.

Rijksmuseum

De meeste objecten die in het museum komen te staan zullen in bruikleen worden gegeven door het Rijkmuseum in Amsterdam, maar ook het Rijksmuseum van Oudheden heeft een aantal objecten in bruikleen gegeven. “Bijvoorbeeld een wastablet uit de Karolingische tijd, een soort leitje met een schrijfstift”, vertelt Bijleveld. Ook aan de kinderen wordt gedacht, want naast die vitrine komt bijvoorbeeld een interactieve opstelling waar je zelf de Karolingische minuskel kunt leren schrijven, het handschrift uit de tijd van Karel de Grote.

Ook Martine Gosselink, hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum, is enthousiast over de voorlopige plannen: “De 10 tijdvakken van De Rooij worden ingericht als een soort filmsets. Je bevindt je ineens in een huis, een dropje, aan een over of kade of in een landschap. We proberen een samenhangend verhaal te laten zien.” Naast de hoofdzaal zal er een tweede zaal zijn waar animaties vertoond worden van het veranderende Nederlandse landschap en een derde zaal waar alle 50 canonvensters op een interactief scherm van 18 meter lang worden geprojecteerd.

Voorproefje

Hoewel de tentoonstelling dus pas in de zomer van 2017 open gaat, kun je nu al een voorproefje krijgen op het buitenterrein van het Openluchtmuseum. In een aantal historische gebouwen zijn al canonpresentaties te zien. Daarnaast maakte het Openluchtmuseum een trailer, zodat iedereen alvast een indruk kan krijgen:

Tags: