drukkerijmuseum

Toen de drukpers in de 15e eeuw ontstond in de vorm van een degelpers, werd papier onder hoge druk op de drukvorm met inkt gedrukt. Via cilinder- en rotatiepersen ontwikkelde dit proces zich, waarna we nu in het offsettijdperk beland zijn. Gedrukte letters verschillen niet langer in hoogte van het papier, en letters zijn niet meer voelbaar. Een drukpers die niet in verband staat met een computer, behoort bovendien tot het verleden.

De echte geschiedenis van de drukkunst

Een interactieve ervaring met deze geschiedloop kun je krijgen in het Drukkerijmuseum te Meppel. De collectie is breed opgezet, met een introductie van tekens, naar schrift, naar boekdrukkunst en diens uitvinders. Vlakdruk, diepdruk en boekbinden, zowel handmatig als machinaal: het is allemaal mee te maken. Het grafisch museum heeft een breed verzamelgebied dat tot leven komt in objecten, materialen en demonstraties.

“Het Drukkerijmuseum Meppel is niet een verzameling objecten die op zichzelf staan, maar een lévend museum dat het dynamische verhaal vertelt over communicatie.”
de website van Drukkerijmuseum Meppel

De drukkerij in de huidige maatschappij

De ontwikkeling van schrift, papier en boekdrukkunst eindigt natuurlijk niet hier. Sinds enkele jaren wint de online drukkerij terrein, niet alleen voor bedrijven, maar ook voor particulieren. Hoewel de online printmarkt nog slechts 1% van de totale drukwerkmarkt beslaat, is zijn de tientallen miljoenen mensen die per jaar online bedrukte producten en promotiemateriaal bestellen niet te ontkennen.

Bekijk hier welke exposities het Drukkerijmuseum te bieden heeft, en leer vandaag nog waar we zonder boekwetenschap en (boek)drukkunst geweest zouden zijn.

 

Tags: