Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is een zeer goed voorbeeld van een museum waar meer te zien is dan enkel kunst. Dit museum is gewijd aan de maritieme geschiedenis van Nederland. Zo is er een gehele vleugel ingericht voor de geschiedenis van de walvisvaart,  met onder meer harpoenen, prenten, maar ook baleinen van de walvis en oude documentaires. Verder kan men een replica van een VOC-schip inlopen of verschillende boegbeelden van oude schepen bekijken en nog veel meer uiteraard.

Een ander voorbeeld is het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In dit openluchtmuseum staan onder meer diverse authentieke panden zoals een visrokerij, een kerk en verschillende woonhuizen uit de omringende vissersdorpen. Medewerkers van het museum lopen bovendien buiten in historische klederdracht rond en soms zijn er diverse oude ambachten die geleerd kunnen worden.

Het instituut voor Beeld en Geluid is het audiovisuele archief voor de Nederlandse omroepen. Hier zijn niet enkel archiefbeelden te bekijken, verschillende tentoonstellingen etaleren ook objecten die tijdens bepaalde opnames van belang waren en er zijn verschillende workshops omtrent media te volgen.

Nu zijn we nog niet zo lang de 20e eeuw uit, maar een museum is reeds in het leven geroepen. In het Museum van de 20e eeuw in Hoorn is een gevarieerde collectie aanwezig van objecten die kenmerkend waren voor de 20e eeuw. Dit loopt uiteen van de eerste spelcomputers tot kookgerei van het begin van de eeuw.

Meer informatie: cultuurnetwerk.nlcultuurnetwerkerfgoedwijs.nl.